Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

FBiH: U četvrtak isplata penzija za juli uz jednokratnu novčanu pomoć

Preuzmite sliku

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec juli bit će isplaćene u četvrtak, 5. augusta, preko Jedinstvenog računa riznice FBiH.

Temeljem Uredbe Vlade Federacije BiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrške penzionerima u FBIH, svim korisnicima penzije Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) koji su rezidenti BiH, uz julsku mirovinu će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos, saopćeno je iz navedenog zavoda.

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove uredbe na snagu. Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije i zajamčenu penziju (478,91 marku), a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zajamčena 478,91, a najviša 2.174,48 maraka. Penziju za mjesec juli primit će 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzijaza mjesec juli iznose oko 233 miliona maraka, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,