Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FBiH: Predstavljen Priručnik o postupanju s osobama lišenim slobode

Preuzmite sliku

Priručnik za postupanje s osobama koje policija zadržava nakon lišavanja slobode predstavljen je u Sarajevu u Policijskoj akademiji u prisustvu sigurnosnih institucija, kantonalnih policijskih komesara, načelnika odsjeka uniformisane policije, međunarodnih predstavnika i medija.

Puni oficijelni naziv akta je Priručnik o radu s osobama zadržanim u prostorijama za zadržavanje.

Po riječima ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoše Čampare, promocija je jedan od pokazatelja primjera uspješne suradnje s ICITAP-om, Međunarodnim programom pomoći u području kriminalističkih istraga, koji je i dosad podržavao realizaciju različitih projekata što su doprinijeli razvoju i unapređenju rada Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

– Zahvaljujući podršci ICITAP-a, kao i suradnji i koordinaciji predstavnika Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjh poslova i kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, uspješno je kreiran i odštampan ovaj priručnik – Čamparine su riječi.

Zahvalio je svima koji su aktivno učestvovali u izradi i nesebičnim zalaganjem doprinijeli unapređenju stanja u ovoj oblasti „posebno imajući u vidu činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisnica UN-ove Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

BiH je, podsjeća Čampara, također ratifikovala Opcioni protokol uz Konvenciju, čiji je neposredni cilj da uspostavi sistem redovnih posjeta nezavisnih međunarodnih i domaćih tijela mjestima gdje borave osobe lišene slobode. Cilj je prevencija torture i drugih ponižavajućih kazni i postupaka.

Direktor ICITAP-a u BiH William C. Kuehl zadovoljan je zbog pomoći te institucije u izradi Priručnika koji nudi lokalna rješenja u određenoj oblasti. Kako je izjavio, zadovoljan je i zbog povjerenja ukazanog ICITAP-u ovom poslu.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Safet Hrapo pojašnjava da je ideja o izradi Priručnika potekla kad je ICITAP uočio različitost u postupanju policijskih agencija u ovoj oblasti u Federaciji BiH. Primjerice, neka kantonalna ministarstva unutrašnih poslova imala su odsjeke za zadržavanje osoba lišenih slobode, a neka samo određene prostorije, često neuslovne.

U Priručnik su ugrađene odredbe međunarodnih konvencija, a sve što je urađeno, u cilju je ujednačavanja prakse, naglašava Hrapo i dodaje da je ICITAP pružio znatnu podršku u izradi Priručnika kojim su stvorene pretpostavke za navedeno ujedanačavanje.

Po njegovim riječima, u sadržaju Priručnika je standardizacija propisa uz osnovne odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o prekršajima, koje se odnose na zadržavanje osoba lišenih slobode, kao i međunarodnih pravila o zabrani torture u postupanju s takvim osobama.

Hrapo je pozvao sve odgovorne u ministarstvima unutrašnjih poslova da Priručnik nađe mjesto u svakodnevnom poslovanju policijskih struktura i naglasio da što veća usklađenost u cjelokupnom ovom procesu donosi kvalitet.

Direktor Policijske akademije Damir Vejo naglašava da u izvještaju ombudsmena za ljudska prava, sačinjenom nakon pregleda dokumentacije i posjete mjestima gdje borave osobe lišene slobode, nisu navedeni slučajevi nehumanog postupanja, što dokazuje poštivanje pravila i međunarodnih dokumenata te vrednovanje ljudskih prava.

Ono na šta policija ne može uticati, dodaje Vejo, jesu preporuke ombudsmena za poboljšanje infrastrukture, što treba da imaju u vidu donosioci odluka prilikom kreiranja budžeta. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje