Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

FBI ustupio dokaze Bosni i Hercegovini: Protiv osam osoba podignuta optužnica zbog organiziranog kriminala

Preuzmite sliku

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv osam osoba zbog organiziranog kriminala u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija.

Optužnicom su obuhvaćeni optuženi: Saša Ratković zv. ”Sale”, rođen 1991. u Trebinju, državljanin BiH i Srbije; Dragan Supić, rođen 1974. u Derventi, državljanin BiH i Srbije; Tomislav Vidaković zv. ”Tomo”, rođen 1990. u Dubrovniku, državljanin BiH; Vladica Rakić, rođen 1981. u Beogradu, državljanin Srbije; Vasilije Stjepić zv. ”Profa”, rođen 1967. u Brčkom, državljanin BiH i Švedske; Mitar Blagojević zv.”General”, rođen 1986. u Foči, državljanin BiH; Miroslav Čalija, rođen 1975. u Mostaru, policijski službenik MUP-a HNK, državljanin BiH, te Dražen Šiniković, rođen 1980. u Konjicu, državljanin BiH.

Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna skupina i pripadnici skupine koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili kaznena djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga kaznena djela.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.

Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tijekom postupka.

Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih krivičnih djela, kako bi vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizirane kriminalne skupine, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u kaznenim djelima pranja novca i kupnje nekretnina.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U odnosu na osumnjičenog Milana Matkovića (1985.), predloženo je produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uvjeti, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovrijeđivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici ZIKS BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje