Ponedjeljak, 6. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

667

OPORAVLJENI

44

UMRLI

26
Preuzmite sliku

Falsifikao diplomu, izdavao lažna uvjerenja: Zatvorska kazna za Dragana Majstorovića

Dragan Majstorović, radnik Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, osuđen je jučer na tri godine zatvora nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice. Kantonalni sud u Sarajevu osudio ga je za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje službene isprave i falsifikovanje isprave.

Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200.000 KM. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru.

Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauzvrat joj izdao lažno uvjerenje, saopšteno je iz Kantonalnog suda.

Optužen je i da je pribavio falsifikovanu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno ministarstvo. (nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje