Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fahrudin Radončić izabran za predsjednika SBB-a

Preuzmite sliku

Na Trećem kongresu Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH zastupnici su jednoglasno izabrali Fahrudina Radončića za predsjednika stranke.

Radončić, koji je bio jedini kandidat za predsjednika SBB-a, u svom je ekspozeu naglasio kako se stanje u Bosni i Hercegovini od zadnjeg održanog kongresa značajno pogoršalo. Kazao je kako je u tom razdoblju našu zemlju napustilo više od stotinu tisuća ljudi, ekonomsko zaostajanje je ekstremno veliko, a sigurnosno stanje, međuentitetski i međunacionalni odnosi, ocijenio je, nikada nisu bili gori. Govoreći o političkoj situaciji u BiH osvrnuo se na “višegodišnji sustavni rad u promociji i praktičnoj realizaciji separatizma” koji personificira, kako navodi, Milorad Dodik.

Dodik je prešao crvenu liniju. Svaki populistički pristup hrani njegovu destruktivnu politiku, a mi nećemo sudjelovati u verbalnoj svađi koja odmaže stabilnosti BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica pokaže punu odgovornost u sankcioniranju politike koju on personificira”, naglasio je Radončić, dodavši kako nigdje na svijetu ne postoji država s dvije vojske, pa neće postojati ni u Bosni i Hercegovini.

Spomenuo je kako je “rješavanje” Izbornog zakona preduvjet stabilizaciji političkih odnosa u FBiH, ali i odnosa Hrvata i Bošnjaka te podsjetio da je BiH tronožac tri naroda i o tomu, naglašava, treba voditi računa.

Već tri puta Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH. Ako se to ponovi i četvrti put, to bi značilo da Hrvati 16 godina, iako konstitutivan narod, trpe i osjećaju diskriminaciju”, dodao je Radončić.

Prema njegovim riječima, bez izmjene Ustava i usvajanja novog izbornog zakona neće biti implementirani izborni rezultati u Federaciji ni iduće izborne godine. Radončić je nazočnima poručio da SBB treba pokazati svoj državotvorni i nesebični stranački interes, kao i pokazati stav da neće biti oporba kada je u pitanju brzo stabiliziranje odnosa u BiH i FBiH. Zaključio je kako je važno da SBB bude medijator i participant okupljanja kompletne oporbe i jačanja njene uloge u rješavanju najdelikatnijih pitanja jer, navodi Radončić, udružena oporba je noćna mora svake vlasti.

“Ja sam ovdje danas jer ste to tražili vi i ljudi iz međunarodne zajednice. Nemojte me očekivati sljedeći put”, kazao je novi, stari predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

U nastavku Kongresa birat će se Sud časti, Nadzorni odbor i Glavni odbor, nakon čega će Glavni odbor izabrati Predsjedništvo SBB-a.
Gosti današnjeg Kongresa SBB-a su potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, potpredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović, predsjednik Glavnog odbora Naroda i pravde Dejan Kovačević, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik Glavnog odbora NES-a Mirza Batalović, predsjednik GO Naše stranke Mostar Tarik Tanović, potpredsjednica PDA Elzina Pirić i Dervo Sejdić iz Romskog informativnog centra “Kali Sara”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,