Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fadil Novalić večeras s borcima iftario u Mostaru

Preuzmite sliku

Federalni premijer Fadil Novalić večeras je boravio u Mostaru na iftaru.

“Iftar sa motarskim borcima. Zdravo ma gdje bili heroji Mostara!”, napisao je Novalić na Facebooku.

Otprilike sat vremena nakon iftara, Vlada Federacije BiH na čelu s Novalićem je održala hitnu telefonsku sjednicu.

Na sjednici je odlučeno da Vlada daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS ,GINEX d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, i to direktora društva Munevere Fočo, izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove Admina Pešteka i izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafre.

Vjerovatno bi to prošlo neopaženo da radnici Ginex-a u Goraždu, najmanje njih 700, nisu na ulici dva dana i od te iste Vlade očekuju da Uprava ne bude smijenjena.

Radnici ovog industrijskog giganta prijete potpunom obustavom proizvodnje ukoliko se pokrene postupak smjene direktorice Fočo.

Zaustavili su mašine i okupili se ispred fabrike gdje su im podršku dali i građani.

Obustavom rada ove firme nastao bi svojevrstan kolaps u namjenskoj industriji, s obzirom na to da je Ginex jedan od najtraženijih proizvođača inicijalne kapisle za municiju za malo oružje.

Sindikat metalaca FBiH je pozvao premijera Fadila Novalića i ministra industrije i energetike Nermina Džindića da odustanu od opasnog plana za kompaniju i grad Goražde.

Vlada na čelu s premijerom nije uradila ono što su radnici zahtijevali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,