Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija odobrila BiH 1.130.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge

Preuzmite sliku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1.300.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o grant sredstvima za 2020. godinu, a ugovor će uskoro potpisati Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane i Kancelarija za veterinarstvo BiH.

”Nakon što je ekspertska grupa za praćenje afričke svinjske kuge donijela odluku da pomogne zemljama u kojima postoji afrička svinjska kuga i potencijalno ugroženim zemljama, Kancelarija za veterinarstvo BiH obratila se sa zahtjevom za monitoring ove bolesti na području BiH. Grant sredstva su odobrena, a ugovor će uskoro biti potpisan“, istakao je Košarac.

On je naveo da u BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

”Moramo djelovati preventivno da bismo zaštitili naše farmere i spriječili pojavu ove bolesti. Sredstva koja je odobrila Evropska komisija biće usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge“, smatra Košarac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje