Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evo kome je od danas za ulazak u BiH potreban PCR test, a kome nije

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH je početkom sedmice donijelo je Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Dopunom Odluke omogućavaju se ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica Evropske unije i zemalja članica Šengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja Evropske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Evropske unije i šengenskog područja, pod uvjetom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-Kov-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska. Odluka će se primjenjivati od danas, 16. jula 2020. godine.

Iz BIHAMK-a su kazali da u BiH mogu ući stranci koji su u braku sa bh. državljaninom/kom uz pokaz vjenčanog lista i bez testa.

Isto važi i za djecu strane državljane, čiji je jedan od roditelja bh. državljanin, za maloljetnu djecu, uz pokaz rodnog lista. Dakle, mogućnost ulaska u BIH na osnovu bliskog srodstva supružnik ili dijete a bez PCR testa, ostvaruju samo bračni partneri ili djeca bh. državljanina.

Podsjećaju, ulazak u BIH od ranije je dozvoljen za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bez potrebe za testiranjem.

Državljani ovih zemalja obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH (epidemioloških i zdravstvenih).

Od ove odluke izuzeti su državljani Republike Hrvatske i oni ulaze u skladu sa ranije donesenom Odlukom o propisivanju dododatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kada im je omogućen ulazak u BiH zajedno sa državljanima Srbije i Crne Gore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,