Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako rade male hidroelektrane i zašto je njihov uticaj štetan za okolinu

Preuzmite sliku

Male hidroelektrane – beznačajna korist i ogromna ekološka šteta, tako u nekoliko riječi efekat koji male hidroelektrane imaju na energetski sektor i životnu sredinu opisuju stručnjaci, pozivajući se na studije rađene u Evropskoj uniji, piše Radio Slobodna Evropa.

“Vi kad zahvatite vodu, pa je vodite nekoliko kilometara kroz cijevi, pa je propustite kroz turbine i vratite u vodotok, ne produkujete nikakvo zagađenje, ali oni koji zagovaraju izgradnju malih hidroelektrana izbjegnu da kažu da to što odvođenje vode čini uništava potpuno život, odnosno čini ekocid u tim vodotocima”, za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić, koji je sa grupom profesora tog fakulteta u oktobru 2018. uradio studiju “Male hidroelektrane derivacionog tipa: beznačajna energetska korist i nemerljiva ekološka šteta”.

Upravo zbog štetnog uticaja na životnu sredinu i uništavanja prirode, u Evropi je srušeno oko 400 malih hidroelektrana dok je u Sjedinjenim Američkim Državama od 1993. do 2017. godine srušeno više od 1.000 objekata, navodi se u studiji Šumarskog fakulteta u Beogradu, u kojoj se pozivaju na izveštaje organizacija za zaštitu životne sredine riverwatch.eu i americanrivers.org.

Vezano | Leonardo Di Caprio citirao premijera FBiH Fadila Novalića

Po kom principu rade MHE i zašto su štetne?

Većina malih hidroelektrane koje su izgrađene u BiH ili koje se tek grade su derivacionog tipa (grade se u brdsko-planinskim predJelima, kod vodotokâ sa velikim padovima, prim. aut.) i to u zaštićenim prirodnim područjima, kao što su nacionalni parkovi i parkovi prirode. Evo po kom principu rade i na koji način negativno utiču na cIo ekosistem.

Podsjećamo, globalnom apelu za spas rijeka upućenom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću danas se opet pridružio i poznati glumac Leonardo Di Caprio na instagram i FB profilu sa preko 50 miliona pratilaca i to povodom nedavne izjave premijera Novalića da podržava borbu za rijeke i da je protiv gradnje MHE, saopšteno je iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje