Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako izgleda nekadašnji Titov Douglas, danas avion Red Bull-a

Preuzmite sliku

Ovih dana Mostar je ugostio 26 skakačica i skakača koji se natječu na Red Bull Clif Diving svjetskom prvenstvu, a pozornost Mostaraca pored neustrašivih takmičara privukao je i luksuzni avion  Douglas DC-6B, kojim su skakači doputovali u Hercegovinu.

Mostarski novinari imali su priliku pogledati letjelicu koja je od 1958. do 1975. godine služila kao predsjednički zrakoplov Josipa Broza Tita. Danas je ovaj zrakoplov ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls.

  • Potpuno je restauriran i luksuzno opremljen, avion je – prema mišljenju stručnjaka – u boljem stanju nego ikad i može ga se smatrati potpuno novim.

  • “Avion ima historijsko značenje, posebice za ovaj dio svijeta jer je to bio Titov avion. Radi se o zrakoplovu prve generacije zrakoplova za daleka putovanja bez zaustavljanja. Ujedno je ovaj zrakoplov jedina letjelica s četiri propelera koja je još certificirana za prijevoz putnika. Ne postoji niti jedan drugi avion poput ovoga u svijetu”, kazao je novinarima pilot Raimund Riedmann.

  • Dodao je kako je avion malo sporiji u odnosu na današnje mlažnjake, a da je u svoje vrijeme s maksimalnom brzinom od oko 500 km na sat bio jedan od najbržih avion na svijetu.

    “Upravljati ovim avion je pravi doživljaj jer je to zrakoplov iz druge ere. Ovaj avion vozite u pravom smislu riječi, nema hidraulike i kad ga vozite osjećaj je kao da vozite veliki kamion. Kokpit je uglavnom originalan, ali naravno neke moderne stvari su ugrađene u njega i danas može letjeti praktično u svim uvjetima”, kazao je Riedmann. (vecernji.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,