Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Euroasfalt naplatio i potrošio novac za Hranjen, izgradili samo trećinu

Preuzmite sliku

U vezi sa trenutnim stanjem projekta izgradnje tunela Hranjen prema Ugovoru „Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen“, JP Autoceste FBiH dostavlja saopćenje za javnost.

Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nisu obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju.

Činjenica je da je izvođač ‘Euroasfalt’ do sada izveo 37 % radova na tunelu, da je utrošeno 97 % od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 % ugovorom roka za završetak radova.

Od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru
projekta – Vladi FBiH. Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi,
ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen.

Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC – Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje, saopćili su danas iz JP Autoceste FBiH.

Kompletan projekat, u ime Autocesta, osmislio Jasmin Bućo. Kasnije postao odgovorna osoba u Euroasfaltu.

Opširnije: Propao “projekat stoljeća”: Radovi na tunelu Hranjen obustavljeni, novac potrošen, izgrađeni dio tunela neupotrebljiv, Euroasfalt traži još 100 miliona maraka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,