Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

EUFOR: Stopostotno smo posvećeni Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

U EUFOR-u su potvrdili da im je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno odobrilo produženje mandata za još godinu dana. Između ostalog, naglasili su da su “stopostotno” posvećeni Bosni i Hercegovini.

Kako su saopćili, ovo znači da će i dalje podržavati lokalne vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, u tijesnoj saradnji sa agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Smatraju da je međunarodna zajednica obnovom mandata poslala i, kako je navedeno, jasnu poruku podrške i povjerenja, priznajući rezultate koje je operacija “Althea” ostvarila u proteklih 17 godina, posebno doprinos EUFOR-a održavanju mira i stabilnosti.

Poručili su da su spremni da nastave sa obavljanjem svojih dužnosti i ispunjavanjem svih svojih zadataka u svrhu podrške sigurnom i stabilnom okruženju u skladu sa mandatom i sa, kako je istaknuto, stopostotnom posvećenosti Bosni i Hercegovini, njenim građanima i napretku ove zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

Napomenuli su da ovo obuhvata i podršku Master planu Bosne i Hercegovine za municiju, naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, deminiranju i kolektivnoj obuci sa Oružanim snagama, koje kao multietničke i osposobljene oružane snage pomažu da se vrati povjerenje građana u stabilnu i sigurnu državu, saopćili su iz EUFOR-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje