Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

EU obezbijedila dodatna 2,2 miliona eura za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH

Preuzmite sliku

U okviru kontinuirane podrške Evropske unije sektoru vladavine prava u BiH, danas je u Sarajevu zvanično predstavljen novi projekat pod nazivom “EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”, koji Evropska unija finansira sa 2,2 miliona eura.

Projekat će raditi na poboljšanju učinkovitosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organizovanog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa.

– Korupcija i organizovani kriminal u BiH su veliki problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna EU da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za EU, ne samo za BiH, već i za cijeli region – naglasio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, dodavši

– Bitno je naglasiti da na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica EU koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sistem BiH, što je suština ovog projekta. Projekat nastoji pružiti ciljanu podršku kako bi se konačno postigli kredibilni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te poboljšala saradnja cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH.

U provedbu projekta će se uključiti pravosudne institucije iz cijele BiH, a projekat će između ostalog, pomoći da se poboljša saradnja između tužilaštava i agencija za provedbu zakona kako bi se povećala efikasnost istraga djela organizovanog kriminala i korupcije.

Guillaume Rousson, ambasador Francuske u BiH istakao je da u kontekstu predstojećeg Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, zemlje članice EU, posebno Francuska, imaju veliki interes za oblast vladavine prava, te da je pomoć projekta “EU4Justice” stoga pravovremena u tom pogledu.

– To nije samo jedan od projekata, on je specijalizovan u smislu modaliteta implementacije i angažovanja stručnjaka – naglasio je ambasador Rousson.

Tokom naredne dvije godine, projekat “EU4Justice” će raditi na jačanju nadzora i kontrole u tužilaštvima, ojačavanju kapaciteta, resursa i nezavisnosti Ureda disciplinskog tužioca, kao i zajedničkim obukama kako bi se spriječio organizovani kriminal, korupcija i različiti oblici privrednog kriminala (kao što je privatizacija kompanija, utaja poreza, porezne prevare). Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zapljene i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

– Ključni cilj je da se unaprijedi interdisciplinarni pristup u borbi protiv korupcije te organizovanog i finansijskog kriminala okviru cijelog pravosudnog sistema, i projekat će  sarađivati sa svim institucijama u BiH, uključujući sva tužilaštva, sudove, VSTV, ministarstva pravde, APIK, i agencije za provedbu zakona – rekla je Isabelle Arnal, voditeljica projekta “EU4Justice.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,