Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

EU i Turska u četvrtak otvaraju novo poglavlje u pregovorima

Preuzmite sliku

Evropska unija (EU) i Turska otvoriće u četvrtak, 30. juna, novo poglavlje pristupnih pregovora, a riječ je o poglavlju 33, koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Republike Turske BInali Yildirim je danas saopćio da će poglavlje 33 u pregovorima Turske sa Evropskom unijom biti otvoreno 30. juna, dakle prije isteka holandskog predsjedavanja Unijom.

Turski ambasador za EU Selim Yenel u izjavi za AA istakao je da je otvaranje poglavlja 33 značajno, budući da se ono obično otvara “prije samog članstva države” podsjetivši da će od četvrtka Turska imati 16 otvorenih od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, te da još pet neotvorenih poglavlja koje blokira administracija Južnog Kipra.

“Ukoliko postoji napredak po pitanju Kipra i postigne se konačna rezolucija, onda bi se ovih pet poglavlja moglo odmah otvoriti čime bi se proces pregovaranja vratio normalnom toku”, kazao je Yenel.

Najavio je da će u četvrtak turski i EU zvaničnici u povodu otvaranja poglavlja 33 održati međuvladinu konferenciju, na kojoj će prisustvovati ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, ministar Finansija Naci Agbal i ministar za EU Omer Celik.

Osim o poglavlju 22, Cavusoglu i Celik će razgovarati o pet ključnih kriterija za bezvizni pristup Schengenskom prostoru, dodao je turski ambasador za EU.

“Oni će se nakon međuvladine konferencije sastati s prvim potpredsjednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom kako bi razgovarali o preostalih pet kriterija. U tom smislu će uspostaviti smjernice, a naš cilj je osigurati liberalizaciju viza u najskorije vrijeme”, kazao je Yenel. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,