Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan svečano otvorio restauriranu Baščaršijsku džamiju u Sarajevu

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan svečano je danas otvorio Baščaršijsku džamiju, koju je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan svečano je danas otvorio Baščaršijsku džamiju, koju je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. ( Erçin Ertürk – Anadolu Agency )

  Predsjednik Turske, koji boravi u posjeti BiH, klanjao je džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Nakon džume-namaza, koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, održano je svečano otvaranje džamije.

 • Svečanom otvaranju prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ministar trgovine Turske Mehmet Mus, ministar kulture Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Direkcije za komunikacije Turske Fahrettin Altun, glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin te brojni drugi zvaničnici i građani.

  Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017, a zbog ranije situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

 • Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

 • Predsjednik Turske Erdogan će se poslijepodne sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

  Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,