Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan na šerijatskom vjenčanju Jasmine Izetbegović učio dio iz Kur'ana

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na šerijatskom vjenčanju Jamine Izetbegović i Ćamila Humačkića u Begovoj džamiji prisustvovao u svojstvu svjedoka, a ovu svečanost obilježio je i učenjem Ašere odnosno dijela Kur'anskog teksta.

Ašere na arapskom jeziku znači deset i podrazumijeva dio Kur'anskog teksta – simboličnih 10 ajeta ili nekoliko redova, koji se mogu proučiti u nekoliko minuta.

Kako je u muslimanskoj tradiciji običaj da mnogi susreti, događaji započinju učenjem Kur'ana, turski predsjednik svečanost vjenčanja i početak njihovog braka odlučio je obilježiti upravo učenjem Ašere.

Erdogan je na vjenčanje stigao sa suprugom Emine, a dočekali su ih roditelji mladenke, Bakir i Sebija Izetbegović.

Svečanosti u Begovoj džamiji prisustvovale su brojne zvanice, počev od nekoliko stotina građana koji su se tu okupili, preko članova Stranke Demokratske Akcije – Šefika Džaferovića, Harisa Zahiragića, Adila Osmanovića do drugih poznatih ličnosti kao što je glumac Emir Hadžihafizbegović, Elvir Švrakić i drugi.

  • Mladence je vjenčao reisu-l-ulema Husein Kavazović, a Erdogan se našao u ulozi svjedoka i na građanskom vjenčanju koje se naknadno održalo u hotelu Evropa.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje