Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Epidemiolog Zvizdić upozorava: BiH prva u Evropi po broju zaraženih, neko dobro ne radi svoj posao

Virusolog i epidemiolog prof. dr. Šukrija Zvizdić danas je na svom Facebook profilu objavio status u kojem poziva nadležne na reakciju povodom sve većeg broja novozaraženih korona virusom

Virusolog i epidemiolog, profesor Šukrija Zvizdić pozvao je krizne štabove da preduzmu “sve iste mjere, ali puno energičnije, da se aktiviraju sve strukture, struka i političari.”

Zvizdić se oglasio na Facebooku, a njegov status prenosimo u cjelosti.

– Jučer smo bili prvi u Evropi po broju zaraženih koronavirusom na milion stanovnika! Danas??? Šta nam to govori? Neko dobro ne radi svoj posao! Ako analizirate Krizne štabove, njihov sastav, njihovo pojavljivanje u javnost i izjave, onda i tu ima razloga našoj nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji.

1. Kada na nešto upozoravate, neki se “ubiše” da vas ospore. Oni su “patriote”, a vi širite neistinu i paniku, vi ne sagledavate situaciju u kontekstu zbivanja. Zato smo ovdje.

2. Čudim se da u Kriznim štabovima, Štabu Federacije nema profesora epidemiologije. Nema ni profesora medicinske mikrobiologije. U moje vrijeme (moje vrijeme je prošlost, ja sam zabrinuti penzioner) sve epidemije je vodio prof. dr. Jakov Gaon – svjetska marka. Poslije njega epidemije je vodio prof. dr. Zlatko Puvačić. Danas imamo profesore epidemiologije u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, ali ih ja ne vidim da vode ili su članovi štabova. U Sarajevu imamo četiri profesora medicinske mikrobiologije, ni jedan nije u Federalnom ili kriznom štabu Kantona Sarajevu. Nisu ni njihovi članovi?!!!! Zašto. Neobjašnjivo. Struka nam ne treba?!!! Zato smo ovdje!

3. Zašto se zakonske osnove, koje ne odgovaraju situaciji ili su prepreka sprovođenju mjera ne mijenjaju. Ko je kočničar, ko se protivi tome. Pozicija ili opozicije. Preduzmimo nešto, zaboravimo na loše međuljudske odnose dok je pandemija. Zaboravimo na izbore, vlade, animozitete, respiratore, stranke, zaboravimo na pitanja drugi ili prvi val epidemije, ispravnost termina socijalna ili fizička distanca, virus ispran, abortivan itd. Izostavimo diskusije i komentare ko nešto griješi ili ne radi kako mi zamišljamo da je ispravno. Borimo se za zdravlje i život!

Uvažavajmo struku! Tvrdim da svi koji rade u Štabovima imaju dobru namjeru, dobro rade, neko ih koči, nešto ne “štima”. Pomozimo im.

4. U ovoj epidemiji ima puno politike. Ostavimo sve po strani i preduzmimo sve iste mjere, ali puno energičnije. Aktivirajmo sve strukture. Aktivirajmo struku i političare, ali u pozitivnom smjeru.

5. Aktivirajmo se svi! Predlažimo, kritikujmo i budimo operativni, inače nas neće biti.

Pozdrav dragim prijateljima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje