Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Entitetske vlade dogovorile povećanje akciza na naftne derivate

Preuzmite sliku

 Fiskalno vijeće BiH danas je jednoglasno dogovorilo da se ide u proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama, koji će Vijeće ministara pripremiti i uputiti u parlamentarnu proceduru, javlja Tuzlanski.ba.

„Postignuta je saglasnost između dvije vlade da se da potpora o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u sferi nafte i naftnih derivata, uključujući po prvi put i one derivate koji se koriste za pokretanje motornih vozila kao što je biodizel, lož ulje i tako dalje”, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

To predviđa povećanje akciza, a kako je ranije kazao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, akcize koje se ubiru za autoceste i ceste idu i namjenski su prihod oba entitetska preduzeća i preduzeća Distrikta Brčko za autoceste, a pet feninga je predviđeno za ceste.

Na taj način stvoreni su i uslovi da se u narednom periodu radi i na balansiranju raspodjele vezane za potrošnju, dodaje premijer Novalić.

„Takođe, dogovorili smo da se u ovom periodu izvrši poravnjanje po osnovu PDV-a između dvije vlade, što je kompromisno rješenje”, napomenuo je.

Ovo je ujedno i uslov za nastavak aranžmana s MMF-om, a premijer navodi da je krajnji rok za konačno realiziranje 24 mart.

Izmjene i dopune Zakona o akcizama oborene su ranije na sjednici Parlamentarne skupštine BiH, a Novalić navodi da je svima u interesu da to sada prođe, jer je, kako kaže, aranžman s MMF-om u interesu svim ljudima i očrkujr da će to biti podržano na narednim sjednicama.

Do kraja marta je rok da se realiziraju sve mjere, čime će se steći uslovi da se oslobodi prva tranša aranžmana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje