Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Emotivni dokumentarac: Film o jednom nedovršenom snu, sjećanjima, boli i nadama (VIDEO)

Možemo li svi skupa razumjeti kako je ne dostići istinu, izgubiti porod, bližnjega svoga, kako i koliko boli?

Na ovo odgovara novi dokumentarac Federalne TV koji govori o Davidu Dragičeviću, Banjalučaninu ubijenom u 21. godini. Film govori o jednom nedovršenom snu, roditeljskom osjećaju, sjećanjima, djetinjstvu i izrastanju, strahovima, željama, o boli, trpnji i nadama.

Daleko od isprazne politike i jalovih istraga, ali i tik uz policijske kordone, kamera vas vodi u tajne Davidove sobe, pod okrilje roditeljskog doma, bilježi svjedočenja o mladiću koji je pisao pjesme i stvarao muziku za njih, nudi kadrove progona istomišljenika, kazuje o ljubavima mladog čovjeka koji je, skoro poput Davidove zvijezde u judaizmu, i na isti način kroz preplitanje svjetlosti i tame, pogotovo roditeljske istrajnosti, već uveden u simbole jednog podneblja.

Tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića pronađeno je u rječici Crkvenoj u banjoj Luci 24. marta prošle godine, šest dana nakon prijave njegovog nestanka. MUP RS-a dva dana kasnije je održano press-konferenciju na kojoj je pokušao predstaviti Davida kao kriminalca koji je opljačkao kuću i pod dejstvom opojnih droga utopio.

To je izazvalo veliki revolt najprije Davidovih roditelja i prijatelja, grupe “Pravda za Davida” koji se od tada bore da dokažu da je David mučen, silovan, izmasakriran, ubijen i bačen u potok.

Istraga ubistva Davida Dragičevića gotovo 300 dana ne miče se sa mrtve tačke. S druge strane, od 25. decembra prošle godine kada su “sklonjeni” sa Trga Krajine, gdje je svaku večer održavan skup “Pravda za Davida”, članovi grupe privode se već danima,a presude protiv njih donose se gotovo u rekordnom roku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje