Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Emir Ališić sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH o priznanju krivice

Preuzmite sliku

Emir Ališić, koji je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, sklopio je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice, pa je današnji nastavak suđenja odgođen.

Ališićev branilac advokat Bakir Hećimović rekao je Srni da će ovaj sporazum biti razmatran na narednom pretresu koji je zakazan za 5. januar.

Tužilaštvo BiH tereti Ališića za protivzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji.

Ališić se tereti da je krajem 2013. godine otputovao iz BiH u Tursku odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura takozvane “Islamske države” na području Sirije i Iraka.

On se u okviru više formacija borio na području gradova Raka i Haritan.

U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik takozvane “Islamske države” od 2013. do 2019. godine, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od kurdskih snaga.

Krajem prošle godine izručen je u BiH, gdje je odmah uhapšen i sproveden u pritvor gdje se, rješenjem Suda BiH, i sada nalazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,