Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

EMA: Vakcina J&J-a u rijetkim slučajevima može izazvati ugruške, rizik je mali

Preuzmite sliku

Evropski zdravstveni regulator objavio je u utorak da je ustanovio moguću vezu između vakcina američke kompanije Johnsona&Johnsona protiv covida-19 i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili vakcinu u SAD-u, ali je istaknuo da korist od cijepljenja premašuje rizik.

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je da je njezin odbor za sigurnost zaključio da bi na naljepnice vakcina trebalo dodati upozorenje o rijetkoj mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka uz smanjenje broja trombocita.

Većina ugrušaka pojavila se u mozgu i trbuhu

EMA je ustanovila da su se svi slučajevi krvnih ugrušaka dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, većinom kod žena, u roku od tri sedmice nakon vakcinisanja.

Agencija je pojasnila da su svi dostupni dokazi, uključujući osam izvještaja o slučajevima krvnih ugrušaka u SAD-u, bili dio procjene.

Većina ugrušaka pojavila u mozgu i trbuhu, slično vakcini AstraZeneca.

Međutim, EMA je zaključila kako ukupna korist od vakcinisanja vakcinom Johnsona&Johnsona premašuje rizike.

Američke su zdravstvene vlasti prije sedam dana preporučile “stanku” u korištenju vakcine Johnson & Johnsona kako bi se istražila pojava ozbiljnih slučajeva krvnih ugrušaka kod nekoliko ljudi u Sjedinjenim Državama.

 • Jedna osoba je umrla u SAD-u nakon primanja vakcine, objavio je u utorak dužnosnik Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

  Simptomi

  Kod šest osoba u SAD-u razvio se rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške. Svih šestero vakcinisanih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon vakcinisanja.

  U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica – trombocita).

  CDC i FDA naveli su kako je takav ishod nakon vakcinisanja ekstremno rijedak.

  Medicinski savjetnik Bijele kuće Antony Fauci izjavio je u nedjelju da bi se vakcina Johnson & Johnsona trebala ponovno koristiti, možda uz “restrikcije”, te da bi odluka trebala biti objavljena do petka. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,