Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Elzina Pirić poručila Karamatiću: Poklanjam Vam Novalića, on odgovorio “Ne treba mi, imamo dovoljno svojih problema”

Preuzmite sliku

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine javnost je mogla čuti dosta čudnih izjava, a zastupnica Elzina Pirić odlučila je da tokom svog izlaganja “pokloni premijera FBiH Fadila Novalića” svom kolegi Mariju Karamatiću

“Ne razumijem ovu nervozu i tendenciju prenošenja neke nervoze kada ovaj budžet usvajamo vremenski mnogo ranije nego svih prethodnih osam godina. Usvajali smo u 11, 12. Nema potrebe za nervozom. Kolega Karamatiću, ja vam poklanjam premijera Federacije Fadila Novalića s obzorim da je iz Tuzlanskog kantona i mi smo u zadnjih osam godina kažnjeni što je premijer FBiH. Stao nam je Termoblok VII, pa I, nemamo milimetra autoputa, brze ceste, treće trake… Imamo dio tunela prema Karauli, ali moram vam kazati, kako mi u rudarskom sektoru kažemo, evo godinu dana mu nije trebalo da ga ruč odnese, to je klizište. Uvaženi premijer osam godina kaže ovo je historijski budžet. Mi svake godine, meni je ovo deveti, usvajamo historijski budžet. Za mene je ovo najgori budžet jer je ovaj rast nažalost s leđa naših građana”, kazala je Pirić.

Mario Karamatić (HSS) je odgovorilo Pirić.

“Zahvaljujem Vam, ali mi u Zapadnohercegovačkom kantonu imamo dovoljno svojih problema i ne treba nam Fadil” – odgovorio je Karamatić.

Pirić je između ostalog u toku današnje višesatne sjednice na kojoj se raspravalja o Prijedlogu budžeta FBiH za 2023. godinu, kazala je kako je “Milorad Dodik najviše pomogao Usnsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu”.

“Vjerovali ili ne nama je iz Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona najviše pomogao Milorad Dodik. Povezao nas je autoputem pa sad prije stignem do Cazina, nego do Sarajeva. Ali da skratim i da vam kažemo da je ovo historijski trenutak, složit ću se ja sa premijerom historijski budžet, historijske pauze” – između ostalog kazala je Pirić i čestitala formiranu vladu.

Odgovorio joj je Mahir Mešalić, zastupnik DF – a.

“Puno smo čuli neistina i saznali nove stvari da ima neka parlamentarna većina i da je njen portparol Pirić. Izrekla je mnogo neistina da je Dodik pomagao Tuzlanskom kantonu, da je Karamatić zajedno sa Dodikom pomagao. Znam da ste vi vladali u tuzlanskom kantonu i bili u SDA stranci, a sad se prikazujete da ste novo osvježenje ovdje. Ne znam u ime koga i čega govorite. Ali ono što govorite za TK nije tačno. Niti je Dodik, niti Karamatić pomogao TK” – kazao je Mešalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje