Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Eldina Draginović: Od sanitarnog inžinjera do uspješne instruktorice vožnje

Preuzmite sliku

Upravljanje motornim vozilom je vještina koja se uči, poput vožnje biciklom, skijanja, ili sviranja nekog muzičkog instrumenta, kaže u razgovoru za Fenu mlada Eldina Draginović iz Donjeg Vakufa, koja već tri godine radi kao instruktorica vožnje.

‘Nisam očekivala da ću ovo raditi. Ali, evo, desilo se. Nadala sam se da ću poslije završene srednje medicinske škole pronaći posao u struci, a kako do toga nije došlo, upisala sam Zdravstveni fakultet, studirala redovno četiri godine i stekla zvanje diplomiranog saniratnog inžinjera’ – kaže Draginović.

Priznaje kako je nakon uspješno okončanog studija gajila veće nade za zaposljenje, a kako ni tada za nju nije bilo posla, odlučila se okušati u privatnom sektoru, otvorivši vlastitu slastičarnu.

Međutim, nedugo po otvaranju radnje postala je svjesna da se „ne može nositi s konkurencijom, i da je njen grad mali da bi mogla očekivati potražnju poslastica koje je pravila, u mjeri kojoj je to željela“.

‘Na prijedlog oca, koji je jednog dana došao do mene s namjerom da mi kaže da će autoškola, u kojoj je i radio, raspisati konkurs za prijem instruktorice vožnje, odlučila sam da se prijavim. Vozački sam položila s osamnaest godina, i već tada kod mene se rodila velika ljubav prema vožnji. Po prirodi sam temperamentna, i uvijek težim višem, i potvrdi svojih sposobnosti’ – naglasila je.

Dodaje kako je uvijek vjerovala da može postati dobar instruktor vožnje, i da joj se želja ostvarila 2016., kada je dobila potrebnu licencu nadležnog kantonalnog ministarstva.

Volja za daljim napredovanjem u poslu, kojim se počela baviti, otvorila je Eldini nove mogućnosti, pa je tako u protekle tri godine položila ispite za sve kategorije vozila.

‘Ukoliko želite napredovati u nečemu, morate izaći iz nekih ustaljenih okvira, kalupa. I često, kako je to bilo u mom slučaju, zamijeniti neke životne pobjede novim. Naravno, zaposlila sam se kao instruktor za B kategoriju vozila, a onda položila za A, C, CE i D. Tako je moja vozačka dozvola ispunjena u potpunosti’ – istaknula je.

Nastoji, dodaje, da kandidatima koje obučava na pravi način prenese znanje kojim raspolaže, kako bi oni postali uzorni vozači, i bez problema sjeli za upravljač svog vozila i izašli na ulicu.

‘Svaki instruktor bi trebao imati dobre organizacijske sposobnosti, kao i sposobnost razumjevanja i rješavanja tehničkih problema. Važno je da ima razvijene komunikacijske vještine, da je fleksibilan u radu s ljudima, te da zna prepoznati karakter kandidata i njegove psihomotorne sposobnosti i, na osnovu toga, primjeniti određenu metodu obuke’ – zaključila je.

Na kraju kaže da „nikada ne bi napustila rodni grad, i zemlju u kojoj vidi svoju, i budućnost cijele porodice“.

‘Kao i mnogi drugi ljudi medicinske struke, i ja sam imala sve uvjete da odem vani, ali to nisam učinila. Voljela bih da je situacija bolja, ali sam uvjerena da je poboljšanje moguće, ako se svi malo više potrudimo’ – poručila je Eldina Draginović. (Fena | Mevlida Ridžal)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje