Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ekstremno topao juli, i u augustu više temperature od prosječnih…

Preuzmite sliku

Sinoptičari Hidrometeorološkog zavoda RS-a ističu da je očigledno da će ovaj mjesec prevazići sve dosadašnje srednje temperature, od kada postoje mjerenja, tj. bit će ekstremno topao juli.

Na primjeru Banje Luke vidljivo je i da je sve i jedan dan u prva 22 dana jula imao srednju temperaturu višu od prosječne.

I broj tropskih noći u mjesecu julu se izjednačio s maksimalno zabilježenim brojem iz dugogodišnjeg niza osmatranja (pet tropskih noći).

Osvježenje, odnosno prekid toplotnog talasa treba očekivati tek u nedjelju, 26. jula, a nastavit će se početkom sljedeće sedmice.

Ponovni porast temperature na vrlo visoke očekuje se 30. jula.

Dugoročna prognoza za august pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stepena viša od prosječne.

Padavine će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno uticati na bilans vode, navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Izgledi vremena u BiH od 25. do 28.7.

U subotu, 25.07.2015. u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Prije podne pretežno sunčano. U drugoj polovini dana se očekuju jači pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera, krajem dana u skretanju na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu od 20 do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 37 °C.

U nedjelju, 26.07.2015. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni se slaba kiša očekuje u jutarnjim satima. Poslije podne pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim i ponegdje u centralnim područjima Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 17 °C, na jugu Hercegovine od 18 do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 °C, na jugu Hercegovine od 32 do 36 °C.

U ponedjeljak, 27.07.2015. u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Već prije podne pa prema večernjim satima lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u većem dijelu zemlje. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu od 18 do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33 °C, na jugu Hercegovine do 36 °C.

U utorak, 28.07.2015. u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano uz malu, poslije podne i umjerenu oblačnost. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu od 18 do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 34 °C, na jugu Hercegovine do 36 °C.

Augustovska vremenska prognoza za Tuzlu

Izvor: accuweather.com

  • august-vremenska-prognoza-za-tuzlu
  • (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,