Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Eksterna matura: Počelo testiranje učenika u srednjim školama u TK

Preuzmite sliku

Trinaestu godinu zaredom u Tuzlanskom kantonu provodi se test eksterne mature. Ovaj put priliku da se okušaju na testu opšteg znanja imalo je 447 maturanata općih gimnazija iz Tuzlanskog kantona.

“Pripreme su tekle po planu, danas su naši saradnici na terenu i očekujemo dobre rezultate. Nemamo problema u realizaciji plana i programa. Radi se u salama, pod nadzorom eksternih ocjenjivača”, kazao je Hariz Agić, koordinator eksterne mature u općim gimnazijama TK.

Prema navodima resornog ministra, tokom 13 godina provođenja eksterne mature u TK stečena su brojna znanja i iskustva koja predstavljaju uzor kolegama iz drugih dijelova zemlje.

“Želim ovu priliku iskoristiti da učenicima čestitam na uspješno završenom školovanju u srednjoj školi, i s obzirom na to da ulaze u period zrelosti želim im da donesu prvu zrelu odluku a to je da pri izboru fakulteta odaberu nešto što je potrebno tržištu rada. Mislim da je to krucijalno pitanje”, ističe Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

U procesu izvođenja mature učestvuje više od 200 zaposlenika iz osnovnih, srednjih škola i Univerziteta u Tuzli. Među njima je i prof.dr. Mirsad Kunić koji je na različite načine već 13 godina uključen u ovaj projekat.

“U ovih 13 godina pokazalo se da je ovaj projekt rastao i danas je došao do nivoa koji nije konačan jer imamo zadaću da uvežemo maturu s upisom na fakultet kako bi taj projekat dobio svoj konačan oblik i smisao”, navodi Kunić, koji je predsjednik Maturske komisije TK.

Današnji trosatni test općeg znanja za maturante općih gimnazija u TK finale je višemjesečnih priprema. Tridesetog maja, odnosno 6. juna planirano je polaganje maturskih testova iz izbornih predmeta. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,