Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ekshumacija u Mostaru: Pronađeni ostaci najmanje tri osobe

Preuzmite sliku

Na području mjesta Miljkovići u Mostaru, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, realizuje se proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pronađeni su posmrtni ostaci, odnosno više koštanih posmrtnih ostataka za koje je ljekar sudske medicine potvrdio da asociraju na ostatke ljudskog porijekla”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Proces ekshumacije, po nalogu tužioca, koordinira istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Na lokaciji se nalazi ljekar sudske medicine-patolog, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a HNK koji osiguravaju lokaciju.

“Prema preliminarnim iskopavanjima, radi se o posmrtnim ostacima – dijelovima skeleta najmanje tri osobe”, navodi se u saopštenju.

Nakon izvršene ekshumacije, posmrtni ostaci biće upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize u prostorije gradskog groblja “Sutina” u Mostaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje