Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ekshumacija u Foči: Pronađeno najmanje pet nekompletnih tijela

Na lokalitetu Miljevina – tuneli, na području općine Foča, provedena je ekshumacija koju je po nalogu postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, koordinirao stručni saradnik Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva navode da je tokom potrage, prethodnih dana, pronađeno najmanje pet nekompletnih skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju civilima bošnjačke nacionalnosti.

Pronađeni posmrtni ostaci su prevezeni u Goražde, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Procesom ekshumacije na terenu je koordinirao stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravali policijski službenici CJB Istočno Sarajevo.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,