Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Eko akcija: Zbog poticaja vlasnicima hidroelektrana u FBiH će poskupjeti struja

Preuzmite sliku

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije donio zaključak o zabrani dalje gradnje malih hidroelektrana i zatražio reviziju svih izdatih saglasnosti, Vlada Federacije odlučuje da dodatno potpomogne vlasnike mini hidroelektrana.

“Odluka donesena na sjednici Vlade Federacije, održanoj 24. septembra 2020. godine udvostručava iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije koja se naplaćuje od krajnjih potrošača, ali trenutno to znači pumpanje novca isključivo na račune tajkuna koji se bogate ubijajući nam rijeke”, navode iz Eko akcije.

  • Upozoravaju da u vrijeme nadiruće ekonomske krize, kad rapidno raste nezaposlenost, kad nema novaca za ustanove kulture, kad se nabavlja minimalan broj vakcina protiv gripe, Vlada Federacije, povećava darivanje tajkuna koji su nam uništili rijeke, a te darove ćemo plaćati svi mi kroz račune za struju.

    “Federacija jeste preuzela zakonsku obavezu da otkupljuje svu struju proizvedenu u MHE po garantovanoj (garantovano visokoj) cijeni. No sam premijer Novalić je neki dan izjavio da nama ta struja, za razliku od čistih slobodnih rijeka, ne treba. Umjesto tetošenja ubica rijeka, Vlada mora hitno provesti zaključak Paralamenta o zabrani novih MHE i reviziji postojećih, a ulaganja usmjeriti u istinski obnovljivu energiju”, navodi se u saopćenju.

    Stoga podsjećaju Vladu FBiH da joj, s obzirom na ekonomsku krizu uzrokovanu pandemijom, na raspolaganju stoji instrument više sile koji bi omogućio moratorij na bilo kakva daljnja plaćanja vlasnicima MHE, što je i društveno-ekonomski i pravno daleko utemeljenija odluka.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,