Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Eichhorst: Više nećemo učestvovati u posredovanju između bh. lidera

Preuzmite sliku

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove obratila se novinarima na press konferenciji nakon propalih pregovora o izmjeni Izbornog zakona. Tom prilikom kazala je da međunarodni predstavnici više neće učestvovati u posredovanju između bh. političara jer su iscrpili sva moguća rješenja, ali to ne znači da odustaju od Bosne i Hercegovine.

“U nekim dijelovima pregovora je urađeno jako puno posla. Mi koji smo vodili ovaj proces nemamo sumnju u to koliko su ova pitanje teška i koliko je teško napraviti kompromis. Svi su bili pozvani na pregovore, neki su donijeli odluku da neće učestvovati u pregovorima. Stranke koje su učestvovale su iste one koje su bile na pregovorima u Neumu”, rekla je Einchhorst.

Informisala je javnost da do dogovora nije došlo i da je to za nju “propuštena prilika”.

“Neophodno je da politički subjekti razgovaraju o ovoj temi. Neophodno je da se vode u javnosti debate o ovoj temi i u okviru političkih institucija. Sva ova pitanja su sada iscrpljena, predstavljaju propuštenu priliku, nema koncenzusa. Mi ćemo ostati pri stavu da se dio oko integriteta izbornog procesa treba proslijediti na parlamentarnu procedutu. Što se tiče izmjene Ustava, ragovarano je. To je velika i značajna priča za BiH. Ova zemlja ima obavezu da provede presudu Suda za ljudska prava. Dosta smo pričali o pitanju funkcionalnosti Federacije BiH. Politički lideri su se usaglasaili oko mehanizama deblokada. Razgovarali smo i o izboru delegata u Domu naroda. Ovdje još uvijek imamo različita mišljenja između HDZ-a i SDA”, dodaje Eichhorst.

Vezano | Stranke bez dogovora: Propali pregovori o Izbornom zakonu BiH 

Kaže da je bilo jako teško da se zadovolje interesi svih koji su bili prisutni za stolom.

“Ovo predstavlja gubitak i propuštenu priliku domaćih lidera da riješe pitanja koja su davno rebala biti rješena. BiH se mogla približiti EU. Ali, dobro, takav je politički odabir napravljen. Mi sa naše strane možemo samo izraziti žaljenje. Ovo je bila prava prilika da se iskaže spremnost za kompromis i koncenzus. Mi pozdravljamo uložene napore svih, ali iscrpili smo sve mogućnost i sada je sve na domaćim liderima. Ono što je sada ključno je da se održe izbori. Na tome će EU nastaviti inzistirati. Neće biti više naših pokušaja da posredujemo između političkih lidera u BiH, ali ne dižemo ruke od ove zemlje”, rekla je na kraju Eichhorst.

“Ostajemo na raspolaganju kada je u pitanju tehnička pomoć, svi smo na raspolaganju. Međutim, mnoga od ovih pitanja su toliko pravno složena da smatram da je nužna podrška jedne pravne ekspertize, koja je jedan od preduslova za nastavak. Naša želja je da se pregovori nastave u parlamentarnoj skupštini”, dodala je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje