Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Eichhorst i Palmer iz Neuma: Atmosfera je pozitivna, radimo na integracionom paketu

Preuzmite sliku

Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji će usmjeriti političku budućnost Bosne i Hercegovine počeli su jutros u osam sati u Neumu.

Kako su izjavili evropski i američki posrednici na prvoj održanoj pres konferenciji, radi se na integracionom paketu. Istakli su da se nadaju konstruktivnom nastavku razgovora, kao i da su svi svjesni hitnosti donošenja dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Angelina Eichhorst, evropska posrednica u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, ističe da su sve stranke posvećene ovom procesu.

“Većina stranaka je ovdje, i vladajućih i opozicionih. Dobro je čuti više različitih stavova. Od jutros radimo na integracionom paketu, 70 stranica ima, jako su važne ove izmjene i osjećamo da su sve stranke posvećene. Mnogo toga je na stolu, razgovori se nastavljaju. Drago nam je da smo ovdje i nadamo se konstruktivnom nastavku razgovora”, ističe Eichhorst.

Američki predstavnik Matthew Palmer istakao je da je atmosfera pozitivna i da sutra slijede razgovori sa članovima Interresorne radne grupe. Izrazio je očekivanja da sutra budu tu i stranke iz RS.

“Zadovoljstvo je biti ovdje u Neumu, ovo je prilika da stranke zajedno naprave promjene ka jačanju demokratije u BiH. Do sada, stranke su pristupile razgovoru u pozitivnom maniru. Paket integriteta je jako zahtjevan u tehničkom smislu. Paraleno sa razgovorima između lidera, tu su i eksperti koji pomažu da riješimo neka teža pitanja. Svi su jako ozbiljno posvećeni ovim razgovorima kako bi se poštivao dogovor koji bi mogao biti predstavljen u parlamentu i dobiti većinu. Tu su i predstavnici ODIHR-a i Venecijanske kancelarije. Šta god bude dogovoreno bitno je da budu u skladu s njihovim preporukama i standardima. Ima dosta posla ali dobro smo počeli”, izjavio je Palmer.

Eichhorst je takođe istakla da su predstavnici stranaka svjesni hitnosti koju zahtijevaju izmjene Izbornog zakona BiH.

“Ako pogledamo prošlu godinu i sada, kada smo gospodin Palmer i ja bili, vidimo ne samo da ima volje i spremnosti za različita viđenja, nego da postoji zaista osjećaj za hitnost. Vjerujem da su svi lideri koji su ovdje posvećeni da institucije moraju funkcionisati i da nam treba rješenje. Oprezan optimizam postoji”, navodi Eichhorst.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje