Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Efendić: Volio bi da Silajdžić prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, potrebne su njegove veze u svijetu

Preuzmite sliku

Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad te vršioc dužnosti predsjednika Stranke za BiH, večeras je govorio o novoj funkciji u Stranci za BiH, ali i o nedavnim izjavama lider SDA Bakira Izetbegovića, te je otkrio i kada je razgovarao sa Harisom Silajdžićem.

Zanimljivo je bilo pitanje o tome da li bi, kada bi bio na poziciji u Vladi FBiH, smijenio direktoricu Kliničkog centra u Sarajevu, Sebiju Izetbegović.

“Da sam se ja pitao, ona nikada ne bi bila u ulozi direktorice“, rekao je Efendić za Face TV.

Napomenuo je da je ne bi smijenio odmah, odnosno da ne bi „trčao da je smijenim odmah“, jer za sve postoji procedura.

Rekao je da bi tražio rješenje, drugu osobu, te da on nije stručnjak da analizira ovu situaciju.

Ponovo je komentarisao i izjavu lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, kada ga je poredio sa „crncem u košarci“, te je rekao da je bila neprimjerena, ali ipak – njegova.

“Ovo je važniji politički doživljaj da bi se tako banalizovao. U narodu ima izreka ‘radi kao crnac’, da se barem na to mislilo. Ali, ne bih se zadržavao toliko, to nije važno toliko“; napomenuo je Efendić.

Kada je riječ o koalicijama, napomenuo je da bh. javnost opterećuju „pogrešne dileme“.

“Koalicija je nužno zlo, sve što se dešava – posljedica je koalicija“, smatra Efendić.

O pričama da je “trojanski konj koji bi nešto trebao da premeti u SDA”, rekao je:

“Nikada nisam bio, svo vrijeme i u SDA sam imao stav koji se mogao braniti“.

Ipak, kada je riječ o koalicijama – kaže da će SBiH samostalno izaći na izbore, te je ponovio više puta kako je to njegov stav.

“Kod nas prave stranke da bi ulazili u koalicije, da se ovo nije desilo, vjerovatno bi SBiH bila u koaliciji, ali sa ovim toga neće biti do izbora“, poručio je Efendić.

Napomenuo je kako ne isključuje ništa jer je prisutan “nered na političkoj sceni”.

“Nemam namjeru i ne mogu zauzeti stav nisam isključiv, to je pitanje koje zavisi od rezultata izbora, priželjkivao bih punu odgovornost ili opozicija“, poručio je Efendić.

Pojasnio je kako smatra da građani nisu zadovoljni s ovim što sada imaju.

Otkrio je i kako je prije dva mjeseca ručao sa Harisom Silajdžićem, osnivačem SBiH.

“Silajdžić je osnivač i ima historiju, imao je uspone i padove nije direktno uključen u političke procese, nije se uključivao“, rekao je Efendić.
Kako je rekao, nije riječi bilo o stranci, već političkoj situaciji u našoj zemlji, te da se Silajdžić nije direktno htio miješati, prema njegovom mišljenju.

Ipak, kako napominje, upravo bi Silajdžić bio koristan na političkoj sceni naše zemlje, posebno zbog poznastava političara u SAD.

Sarajevski načelnik je rekao kako bi volio da Silajdžić prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH jer su BiH potrebne njegove veze u svijetu.

“Treba nam rješenje iznuta, a mi ga očekujemo izvana“, poručio je Efendić.

Komentarisao je i vođenje kantona, tačnije jer kantoni „nisu zaživjeli nikada“ sa čim se i sam mučio na svojoj funkciji.

Na pitanje da li bi htio poziciju u Predsjedništvu, napomenuo je da smatra da nije zreo za toga, kao ni Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, te je rekao kako, od dosadašnjih kandidata za tu poziciju, pravi kandidat bi bio Denis Zvizdić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: