Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Efendić: Osmorka bi mogla imati četiri ministra u Vijeću ministara

Preuzmite sliku

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je nakon sastanka u Konjicu da neće biti nikakve izdaje države niti Bošnjaka.

“Ovo je programski pokušaj da se stvari pokrenu na pravi način. Stalno se spominje isporuka izbornog zakona HDZ-u. Sve i da hoćemo, mi to ne možemo bez dvotrećinske većine, dakle bez SDA i DF-a to ne može”, rekao je on.

Što se tiče raspodjele resora, Efendić je otkrio neke detalje.

“Postignuta je načelna saglasnost da se u Vladi FBiH zadrži trenutni raspored u odnosu na HDZ i partnere i s druge strane na ono što su imali SDA i SBB i DF. O detaljima se može još razgovarati. Ali vjerovatno ostaje taj raspored. Govorilo se i o četvrtom ministarstvu u Vijeću ministara. Do sada je bio neki raspored tri-tri-tri plus predsjedavajući. Danas je HDZ iskazao spremnost da oni imaju dva ministra, a četiri da budu iz stranaka Osmorke. O tome naravno treba pričati i sa partnerima iz RS”, rekao je Efendić.

On je dalje naveo da već 10 godina vlada institucionalna blokada.

“Brojni su tehnički mandat. Postoji spremnost da se otkoči rad svih institucija. Dakle, i na nivou države i Federacije”, rekao je Efendić.

Ranije je rečeno da je dogovoreno da Nermin Nikšić bude premijer FBiH, Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara. Predsjednica FBiH trebala bi biti Lidija Bradara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje