Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Efendić nezadovoljan rješenjem: “Nikako mi ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji”

Preuzmite sliku

Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu te načelnik Općine Novi Grad Grad u Sarajevu na društvenim mrežama oglasio se povodom gradnje spomenika Kralja Tvrtka I Kotromanića.

Naime, načelnik Efendić smatra neprimjerenim da se Kralj Tvrtko prikazuje kao neko ko je nosio “suknju”.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Ideja gradonačelnice Karić o podizanju spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu je lijepa. I nova lokacija na Marijn Dvoru je dobra. Ali mi nikako ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji. Mislim da je bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine”, napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

  • Izjava je izazvala brojne reakcije.

    “Poštovani Semire, vladari su nosili haljine, stegnute pojasom i bogato ukrašene širokim trakama. Većina nošnje vlastele u srednjem vijeku je bila izrađena od skupocjenih tkanina uvezenih sa strane. Iz arhivskih dokumenata srednjeg vijeka, uglavnom iz dubrovačkih arhivskih spisa, spominju se haljine ad modum bosnensem, kao i pojas zvan centura larga bosignana, kao dijelovi nošnje bosanske vlastele. Ako pogledate stećke, vidjet ćete na predstavama (likovima) haljine čiji je jedan tip dosezao do koljena ili nešto niže i stegnut je pojasom”, “Prije ovakvog komentara, bilo je potrebno barem se informisati o odjeći tog vremena (posebno vladara) i kako se i šta nosilo prema statusu koji su imali u tom periodu”, “Gospodine Efendiću izuzetno Vas cijenim kao političara i čovjeka, ali vala na času historije ste spavali. Odjeća kralja Tvrtka je bila jednaka kao i svih vladara srednjeg vijeka”, samo su neki od komentara.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje