Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Efendić: Ne razgovaram sa SDA, spremni su ponuditi sve i svakome da se održe na vlasti

Preuzmite sliku

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić rekao je da će im u formiranju vlasti i koalicijama važnije biti ko je spreman da se iskreno prihvati posla.

U sinoćnjem gostovanju na Dnevniku D Federalne televizije rekao je da, u odnosu na to, će procjenjivati ko bi im mogao biti partner.

“Potpisali smo sporazum sa NES-om sa kojim ćemo u Parlamentu FBiH imati devet zastupnika, prema sadašnjim rezultatima. Nekako se poklopilo da je i predsjednik NES-a načelnik jedne općine. Ovi koji su do sada vodili konkretno FBiH nisu pokazali rezultate. Ako budemo mogli učiniti nešto da se to promijeni, mi ćemo to učiniti”, rekao je Efendić.

Na pitanje razgovara li sa Strankom demokratske akcije odgovario je da ne razgovara, te da ne drži posebno do onoga što govori predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

“Sa nekoliko pojedinaca sam imao neke kontakte, ali zvaničnih razgovora nije bilo. Bilo je ponuda da razgovaramo, ali nismo se odazvali, ne smatramo da je vrijeme za to. Izetbegović je sklon da promijeni mišljenje. Bila je jedna žestoka kampanja suprotstavljenosti SDA i SBB-a i onda je bila grande koalicija. Onda sam vidio da nešto što kaže gospodin Izetbegović ne mora da bude tako”, kaže Efendić.

Naglasio je da je dugo vremena bio u SDA i ako je bilo neko dobro raspoloženje, to je trebalo biti tada.

“Sada više nije bitno. Što se nas kao stranke tiče, ne treba nikoga isključivati iz razgovora. Generalno ne smatram da išta znači politika u kojoj znate šta nećete. U politici je ipak važnije da znate šta hoćete. Nisam razgovarao sa SDA, nemam ni tu želju. Smatram da SDA nije dobro vodila procese na nivoima na kojima ih je vodila, a to pogotovo mislim za nivo Federacije. Teško da oni mogu biti neko kome bi se uopće moglo dati povjerenje opet da to radi”, dodaje on.

Naglašava da Stranka za BiH nema namjeru podržati SDA da vodi procese.

“Ako bi neko drugi vodio procese, a SDA bila neki od partnera koji nema tako značajnu ulogu, po meni nije sporno. Ali da oni vode procese, u tome nismo spremni učestvovati”, zaključuje Efendić, rekavši da bi bio dobar premijer FBiH jer je to mjesto sa kojem bi se najviše moglo uraditi za ekonomiju.

“Za vršenje bilo koje uloge premijera važna je parlamentarna većina koja mora biti stabilna. Mnogo više povjerenja bih imao u DF nego u SDA. SDA stoji sa brojem, ali nisu pouzdan partner. Nisam siguran kada bi se nešto dogovorili, da bi oni to i ispoštovali. Sada im je najvažnije da se sačuvaju na poziciji u FBiH. Tu su spremni ponuditi sve i svakome. Ali bi se nakon formiranja vlasti ponašali drugačije”, zaključio je Efendić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,