Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Efendić: CIK bi trebao imati drugačije metode izbora, “kuglice” ne ulijevaju povjerenje

Preuzmite sliku

Nakon sastanka u Konjicu, o detaljima dogovorenog predstavnika Osmorke i HDZ-a, za TV SA je govorio Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

Šta drugačije donosi nova vlast, šta će biti prve odluke, ko će kome biti korektiv, kako vratiti povjerenje građana BiH? Ovo su samo neka od pitanja, na koja je odgovore dao Semir Efendić.

Na pitanje da li je Osmorka stabilna, Efendić je rekao kako u tom smislu ne postoji nestabilnosti, osim one koju bi mogao prouzrokovati jedan od klubova naroda u Domu naroda koji može da utiče na način formiranja kompletne vlasti. Kaže kako se tada može desiti ili dalja blokada ili prekompozicija.

Osvrćući se na današnji koncept CIK-ovog izbora delegata za Dom naroda, koji se zasnivao na izvlačenju “loptica iz bubnja”, Efendić je naglasio kako je njemu, takav način izbora nepovjerljiv.

“Moram reći da je, nažalost, ovaj sistem sa “šeširima” i “kuglicima”, meni nepovjerljiv. Ja se sjećam priča, dok je još Esed Radeljaš bio u žrijebu za Dom naroda i prošao naravno, tad je bila priča da je jedna kuglica bila u frižideru prije toga, da je bila teža i tako dalje. Neću sada ništa da tvrdim, ali nisam siguran da je takva metodologija, gdje se to radi iz kinder jajeta i gdje se svaki put izvuče jedna stranka, da je to apsolutna kvalifikacija nekoj stranci po kojoj bi ona morala biti bilo gdje. CIK bi morao imati neku drugu metodu, jer da se poslije izbora i poslije svega, svedemo na to “kinder jaje”, to ne valja”, naglasio je Efendić.

U daljem razgovoru je također govorio kako Vlada Kantona Sarajevo, kao i federalna vlada nisu ispunile svoje postavljene zadatke. Govorio je također i o ciljevima Naše stranke, kao i vrlo vjerovatnoj mogućnosti da ostane na mjestu načelnika općine Novi grad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje