Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Edin Forto: Tražio sam od Dodika ministarstvo vanjske trgovine, on je pristao ali ako će Srbima vanjski poslovi

Preuzmite sliku

Naša stranka prvi put ulazi u Vijeće ministara Bosne i Hercegovin i ne radi se samo o resoru, radi se o državnoj politici i normalno je da predsjednik stranke prezentira, ne samo politiku cijele stranke za državni nivo, nego da savvlada taj resor što će biti sasvim dobro, kazao je za BHRT Edin Forto predsjednik naše stranke i premijer Kantona Sarajevo.

“Odustao sam od mjesta premijera kantona kako bi se politika Naše stranke čula daleko. Mi smo obećali da ćemo izvesti iz Kantona Sarajevo politiku koju smo vodili u KS, to je naše predizborno obećanje i upravo impllementacijom sporazuma i koalicijskim sporazumom i na federalnom i državnom nivou mi to obećanje ispunjavamo”, kazao je Forto.

Želja je da se politika Naše stranke čuje dalje od Sarajeva, u Sarajevu i dalje računamo na premijersko mjesto, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje Da li je neko drugi iz njegove stranke mogao biti prijedlog za mjesto ministra prometa i komunikacijak kazao je kako  Naša stranka ima dobre kadrove, bilo da su stranački ili nisu, i mogli su biti i drugi kandidati, ali je predsjedništvo stranke mene predložilo.

Optužbe na račun Naše stranke od strane Efendića, Ogreševića, Miletića

Gospodin Miletić je čovjek sa kredibilitetom, istakao je Miletić.

“Jako je zazvonilo ono što je rekao u jednoj televizijskoj emisiji za vikend. Mi smo imali sastanak sa gospodinom Miletićem, jedan širi sastanak koji je trajao četiri sata. Razjasnili smo sve ono za šta je on rekao da nema dovoljno informacija, i po ovome što sam vidio kod njega možda bi bio drugačiji nastup da je imao sve informacije. Zašto te informacije nisu bile podijeljene među koalicijskim partnerima, konkretno NES-a, koji je kolalicijski partner gospodina Miletića,  ne mogu u to ulaziti.”

Podsjetimo kako je Miletić tokom gostovanja na Face TV kazao kako je problem u strankama Osmorke nedostatak komunkacije.

“Mislim da se predstavnici ove tri stranke nekorektno ponašaju. Puno odluka su donosili o kojima mi nismo imali pojma. Jedna od stvari, ja sam recimo učestvovao u pisanju onog famoznog sporazuma. U pripremi se desila jedna vrlo čudna stvar, oni (Trojka) su ga od SNSD-a dobili dan ranije i NiP i SDP su ga imali dan ranije da bi ga meni dali taj dan na sastanku u 11 sati. Htjeli su da mi imamo što manje primjedbi na taj akt”,

Po informacija koje imam on ne namjerava podržati Vijeće ministara BiH, zaključio je predsjednik Naše stranke u Jutru za sve.

Razgovori sa Dodikom

Forto je kazao da je delegacija NS imala razgovore sa Miloradom Dodikom, i da su za to znali svi članovi Osmorke, i da su pokušali tražiti Ministarstvo vanjske trgovine. No Dodik ih je odbio!

“Išli smo na sastanak kod Dodika ranije. Ispitivali smo mogućnost da u grupu Osmorke, resora, vratimo vanjsku politiku i to je ključno ministrastvo za evropske integracije. Željeli smo da dobijemo šansu, nije prihvatio da vrati to.”

Da bi otvorili pregovore i postali pravi kandidat za članstvo u EU, t.j. moramo odblokirati sve nivoe vlasti i da ne mislimo da ne možemo sa SNSD-om ne bi ni pokušavali, zaključio je on, bez obzira na dešavanja i proslavu 9. januara.

“Pokušati raditi u koaliciji sa onima koji su izabrani i treba da probaju nešto drugo. Mi smo vrlo jasno dali stav o 9. januaru. Ta proslava se dešava više godina i naš stav je jasan. Stavovi po mnogim drugim pitanjima su nam drugačiji, ima niz pitanja,a naš zadatak nije da bude na stolu ono oko čega se ne slažemo, ali ima dosta stvari oko kojih se slažemo.”

Mi svoje birače nismo izdali, mi smo obećali da našu politiku izvezemo iz Kanotan Sarajevo u cijelu BiH, kazao je Forto.

“Cilj ovog mandata je otvoriti pregovore sa EU. Bar jedno poglavlje i to bi bio veliki uspjeh za predstojeće četiri godine.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,