Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Džindić: Sve manje radnika koji zbog neuvezanog radnog staža dolaze pred Vladu FBiH

Preuzmite sliku

Sve je manje radnika koji zbog neuvezanog radnog staža dolaze pred Vladu FBiH, ali se o tome ”rijetko priča”.

”Zahvaljujući ovoj Vladi FBiH, tokom 2017. godine penzionisano je skoro 400 radnika iz devet firmi. Iz budžeta smo izdvojili oko 893.000 maraka za penzionisanje 66 radnika. Iz tih sredstava smo riješili jedan broj radnika TRZ Hadžići, Vitezita, Zraka Sarajevo i Pretisa Vogošća”, izjavio je u intervjuu za današnje ”Oslobođenje” federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, prenosi Fena.

Osim toga, dodao je, za ove namjene su također izdvojena sredstva ostvarena privatizacijom preduzeća od kojih je formiran namjenski fond u Razvojnoj banci FBiH.

”Iz tog fonda tokom ove godine dato je 6,5 miliona za 318 radnika. Najviše je penzionisano radnika Krivaje – 152, za što su izdvojena 3,3 miliona maraka. Do kraja godine iz ovog fonda bi trebali izdvojiti još 3,5 miliona maraka”, rekao je Džindić.

S rudnicima, međutim, stvari, čini se, idu teže. Ministar kaže da to jeste problem ”koji nam još svima visi za vratom”, posebno imaju li se u vidu tržišni uslovi i konkurentnost naših rudnika sa ostalim u Evropi i okruženju.

”Pomaka ima, u odnosu na 2015. godinu smanjen je gubitak rudnika sa 104 miliona na svega 20, uz povećanje proizvodnje za 800.000 tona uglja”, rekao je, između ostalog, ministar Džindić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje