Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Živih svjedoka genocida sve manje, a sjećanje ne blijedi

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da  Memorijalni centar “Potočari” ima ključnu ulogu u očuvanju sjećanja na žrtave genocida u Srebrenici, te da “su rane još uvijek otvorene, iako je prošlo 26 godina”.

“Sutra ćemo obilježiti još jednu tužnu godišnjicu, a rane su još uvijek otvorene. Živih svjedoka je sve manje, zato je sjećanje vrlo važno čuvati. Nekada se stiče utisak da vrijeme ne prolazi, da bol ostaje ista, sjećanje ne blijedi. Ipak, vrijeme prolazi neumoljivo. Živih svjedoka genocida svake godine je sve manje, a sjećanje ne blijedi. Zato je od velike važnosti čuvati to sjećanje kako bi nove generacije znale šta se desilo i iz toga izvukle važne pouke za budućnost”,  kazao je danas  Džaferović u Potočarima.

On naglašava da će Memorijalni centar “Potočari” biti još važniji kada više ne bude kolektivnih dženaza žrtava genocida, kada će sva pažnja biti  usmjerena na njegove sadržaje, te da sjećanje na genocid pored Centra imaju institucije koje se time bave, a kojih je sve više.

“Zbog toga je osnovno da Memorijalnom centru Potočari osiguramo neophodnu podršku i ja ću se zalagati da vlast s tom praksom nastavi. Država BiH će uvijek stajati iza Memorijalnog centra. Najveći inostrani donator Centra je Turska, dok BiH ne može još snažnije podržati rad Centra zbog tereta dejtonske strukture zemlje, koju najbolje ilustrira činjenica da Vijeće ministara nije proglasilo 11. juli danom žalosti u BiH, jer su se tome protivili ministri iz entiteta Republika Srpska”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je da su u Potočarima završena dva važna projekta – radovi na obnovi krova na bivšoj fabrici akumulatora i prezentacija projekta Muzeja genocida te  naveo da će se pronaći način za razvoj i napredak Memorijalnog centra “Potočari” uprkos svim opstrukcijama, uz insistiranje da podrška Centru s nižih nivoa vlasti bude veća.  Džaferović je danas govorio u Potočarima tokom predstavljanja projekta renoviranja krova  i idejnog projekta Muzeja, koje je podržala turska TIKA. (FENA)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje