Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: U Brisel su zvali samo mene, ali sam tražio da idemo sva trojica

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je za N1 kako će, iako je samo on dobio poziv, u Brisel ići sva tri člana Predsjedništva te da njihov nastup treba oslikavati politiku koju vode spram procesa EU kao institucija. Istakao je da treba pokazati volju u realizaciji zaključaka.

Ne vidim tu osporavanja niti od jednog člana Predsjednišva. Sva tri smo vrlo zainteresovana. Postoje različiti pogledi kada su u pitanju detalji vezano za obaveze koje ima BiH, ali o tome trebamo razgovarati, da institucije BiH – Parlament BiH, Vijeće ministara i Predsjedništvo urade svoj dio posla. Interes je svih u BiH da postanemo članica EU”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako će BiH biti “članica EUi NATO saveza, ali da ćemo na tom putu izgubiti bespotrebno vrijeme koje odnosi dobar dio života naših građana”.

Kao da smo osuđeni u BiH, zbog iracionalnih politika koje su prisutne, da potrošimo puno vremena, uložimo mnogo napora, između sebe se isvađamo i onda na kraju prihvatimo rješenja koja je u skladu s EU. Nije moguće prihvatati bilo koja druga osim evropska rješenja, odnosno rješenja u skladu s evropskim standardima”, rekao je Džaferović.

Komentirajući reformu pravosudnog sistema, Džaferović je rekao kako “VSTV treba biti neovisni regulator pravosudnog sistema iznad uticaja bilo kakve politike i ideologija, a da jedina idelogija i politika kojom se trebaju voditi je Ustav BiH, zakoni i institucije ove zemlje“.

Ne može se neko poigravati hoće li doći ili ne na poziv Parlamentarne komisije. Moraju doći svi kada Parlament pozove. Mi članovi Predsjedništva BiH smo birani direktno na izborima, imamo najveći legitimitet, ali ako nas Parlament pozove mi moramo doći. Niko nas zove zbog hirova“, rekao je.

Istakao je kako zakone o javnim nabavkama i sukobu interesa treba što prije uputiti u parlamentarnu proceduru, odnosno do 20. novembra.

“S tom porukom idemo u Brisel, dobio sam samo ja poziv, ali sam tražio da sva trojica idemo kao institucija, da iznesemo uvjeravanja da je to moguće postići i ako to uradimo mislim da imamo izgledne šanse da dobijemo kandidatski status do kraja ove ili na proljeće naredne godine. Onda slijedi dalja realizacija”, kazao je Džaferović.

Za izmjene Izbornog zakona kazao je kako rješenje treba biti onako kako nam je rekao Evropski sud za ljudska prava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje