Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: S Venecijanskom komisijom razgovarali smo o ad hoc rješenju samo za naredne izbore

Preuzmite sliku

Potpredsjednik SDA Šefik DŽaferović izjavio je danas u Sarajevu da je u razgovorima sa članovima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH bilo riječi o ad hoc rješenju samo za predstojeće izbore u oktobru.

Džaferović je nakon sastanka s članovima Venecijanske komisije izjavio novinarima da je razgovarano o raznim detaljima i aspektima primjene ove odluke, o nekim mogućim rješenjima, ali da ništa nije zaključeno, niti dato neko definitivno uputstvo.

Prema njegovim riječima, članovi Venecijanske komisije trebalo bi da daju određene savjete o ovom pitanju.

“Za SDA nema rješenja koje neće uvažavati popis stanovništva iz 1991. godine i minimalnu zastupljenost iz svakog kantona kada je riječ i popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/”, istakao je Džaferović.

On smatra da pitanje izmjene Izbornog zakona BiH nije samo pitanje FBiH, nego da je duboko vezano i za Republiku Srpsku i Brčko distrikt.

“Ovo nije pitanje samo dvije stranke i parlamentarne većine. Ovo je pitanje svih parlamentarnih političkih stranaka. To je, prije svega, pitanje Parlamentarne skupštine BiH gdje su političke stranke iz cijele BiH”, naglasio je Džaferović.

On je najavio da će sutra od 9 sati biti održan sastanak članova Venecijanske komisije sa svim političkim strankama zajedno, a potom u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa sa političkim liderima.

U Delegaciji EU u Sarajevu juče je održan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije sa predstavnicima političkih stranaka iz FBiH, a danas su prvi put u razgovore o izmjeni Izbornog zakona BiH uključeni i predstavnici srpskih stranaka. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje