Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović o izjavi Lavrova: Ovo jeste prostor EU i NATO-a, u čemu je problem?

Preuzmite sliku

Član Predsjendištva BiH Šefik Džeforović komentarisao je prilikom gostovanja na FTV-u izjave Sergeja Lavrova u Beogradu.

Džaferović se osvrnuo na navode Lavrova da su on i Željko Komšić pod vanjskih utjecajem, te da je BiH “zona interesa EU i da druge zemlje ovdje nemaju šta da rade”.

“Ovdje je pokušaj da se globalni interesi prelamaju preko BiH, a mi smo se opredijelili za evropski i NATO put. Lavrov je praktično priznao u čemu je problem, govoreći o sastanku s Federicom Mogherini. U čemu je problem? Ovo jeste prostor EU i BiH će biti članica, ovo jeste prostor NATO-a i BiH će biti članica”, rekao je Džaferović.

Istakao je da se ne radi ni o kakvoj prijetnji, nego činjenici da za BiH najsigurnije da bude u NATO-u.

“NATO je zaustavio agresiju na BiH, pomagao reformu odbrane BiH, prijatelj je svih naroda i građana u ovoj zemlji. I neko onda dođe, ma makar taj neko bio tako iskusni diplomata iz tako velike i utjecajne države i kaže da je to problem, E, nije problem. Ovo je naša poruka, teško je bilo donijeti odluku. Razmišljali smo da odemo na sastanak i kažemo šta imamo, ali procjenili smo da je ovo odveć snažno i da članovi kolektivnog šefa države trebaju na ovaj način iskazati protest”, rekao je Džaferović.

Zaključio je da su Komšić i on na ovaj način poslali poruku svima, i Rusiji i Evropi i Americi.

Video gostovanja pogledajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje