Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Nije isključeno da potpuno povučemo ambasadora BiH iz Srbije, Đorđević je danas pokušao poniziti našu državu

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, komentarisao je aktuelnu situaciju oko hapšenja bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije FUP-a, Edina Vranja.

Džaferović je u svojim izjavama spomenuo i današnji događaj sa ambasadorom Srbije u BiH, Aleksandrom Đorđevićem.

Ističe kako je Đorđević uvrijedio državu BiH.

– Ambasador Srbije, Aleksandar Đorđević, uvrijedio je državu BiH odbijanjem da se odazove pozivu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, izjavio je Džaferović.

Kada je riječ o izjavi ambasadora Srbije, Šefik Džaferović kaže kako vjeruje u objašnjenje koje je danas izdao kabinet predsjedavajućeg Željka Komšića.

– Ja vjerujem u pojašnjenje koje je objavljeno iz kabineta gospodina Komšića, jer poznato je da kada se neki ambasador zove u Predsjedništvo da se radi o ozbiljnim pitanjima o kojima je potrebno razgovarati, a ni o kakvom ćaskanju ili kafi, kaže on.

Kako kaže, to je razlog zbog kojeg je srbijanski ambasador pokušao poniziti institucije naše države.

– Zato smatram da je ambasador Đorđević na ovaj način pokušao poniziti institucije Bosne i Hercegovine, istakao je Džaferović.

On se osvrnuo i na vijest o povlačenju ambasdorice Aide Smajić iz Beograda u Sarajevo. Poručuje da je to diplomatska mjera i najavljuje mogućnost donošenja drugih mjera.

– To je jedna uobičajena diplomatska mjera kada jedna država napravi problem kao što je to uradila Srbija hapšenjem gospodina Edina Vranja. Nijedna druga mjera nije isključena, pa ni potpuno povlačenje ambasadora BiH iz Srbije, ali ne bih o tome sada špekulisao i treba da vidimo u kom će se dalje pravcu odvijati ova situacija, dodao je Džaferović.

On je podsjetio da Edin Vranj nije jedini državljanin BiH koji je pritvoren u Srbiji pod optužbom za navodne ratne zločine, dodao je da se radi o politici Srbije koja je bila agresor u toku rata u Bosni i Hercegovini, a koja ovim hapšenjima nastoji izjednačiti branioce BiH i agresore na našu zemlju. (FTV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje