Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović i Novalić uputili saučešće povodom smrti Čengića

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio telegram saučešća povodom smrti Hasana Čengića, bivšeg predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH i jednog od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), javlja Anadolu Agency (AA)

“Sa tugom sam primio vijest o smrti Hasana Čengića. Iskazujem saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Kao jedan od intelektualaca koji su osuđeni u Sarajevskom procesu, zatim kao jedan od osnivača SDA i članova Vlade Republike BiH u periodu agresije, Hasan Čengić je ostavio neizbrisiv trag u novijoj bosanskohercegovačkoj historiji, dajući izuzetan doprinos borbi za opstanak i slobodu bošnjačkog naroda”, naveo je Džaferović i dodao da će ostati zapamćena Čengićeva neponovljiva oštroumnost i snažan osjećaj za pravdu.

Fadil Novalić, premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, takođe je izrazio saučešće porodici Čengić.

“Odlaze velikani, vraćaju se svome Gospodaru. Djela ostaju, riječi se pamte, ali neke praznine nemoguće je popuniti. Hasan je znao vrijednost riječi i nikada ih nije u prazno koristio. Uvijek na mjestu i sa konkretnom porukom. Primjer čovjeka čija duša nikada nije živjela za dunjalučki život. Za svoj narod nije žalio slobodu, zatvor mu nije teško padao, jer znao je za šta se bori. Bio je uvijek na braniku svoje domovine i uvijek vezan za svoj narod”, naglasio je Novalić.

Čengić je preminuo u 64. godini. Rođen je 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka, u Sarajevu.

Dženaza Hasanu Čengiću klanjaće se u ponedjeljak u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu u 11 sati. Drugi termin dženaze i ukop biće obavljeni na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline u 14.30 sati, obavijestili su iz Islamske zajednice u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje