Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović i Komšić o formiranju vlasti u BiH: Već se zna parlamentarna većina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) danas je u Sarajevu izjavio novinarima da su političke stranke usaglasile izjavu kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou države, da se otprilike već zna i parlamentarna većina i da su to SDA, SNSD, HDZ BiH, Demokratska fronta, a vrlo vjerovatno i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Po njegovim riječima, to je grupacija političkih stranaka koja ima kapacitet da formira Vijeće ministara BiH.

– Ostalo je još pitanje aktivacije prvog Godišnjeg nacionalnog plana u okviru MAP-a. Treba tražiti načina kako da se dostavi taj prvi Godišnji nacionalni plan i imenuje Vijeće ministara BiH – naveo je Džaferović.

Kazao je da je moguće to uraditi, te da misli da dolazi vrijeme kad će to sve skupa biti urađeno.

– Želim da BiH što prije dobije, kako novo Vijeće ministara BiH koje je odraz proteklih izbora, tako i Vladu Federacije BiH. Mislim da su nam te dvije vlade, uz još nekoliko kantonalnih vlada, ostale neimplementirane – napomenuo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić (Demokratska fronta) je kazao novinarima kako misli da je moguće izaći iz ove situacije u kojoj se trenutno nalazimo “i to na način na koji se izlazi iz takvih situacija – jednom vrstom kompromisa”.

– Ne možemo svi biti pobjednici uvijek. Dakle, moguće je, po meni, imenovati mandatara, s tim što u tom slučaju gospodin Dodik i SNSD, oprostite na izrazu, morat će malo ‘progutati žabu’ kada je riječ o NATO-u – kazao je Komšić.

Moguće je, dodaje on, te dvije stvari pomiriti ako postoji volja za takvu vrstu dogovora. Ocijenio je da BiH gubi, te da “svi ovi mjeseci koliko nemamo formiranu vlast, na neki način pokazuju da smo zapali u malo ozbiljniju krizu kao država i kao društvo i iz toga valja tražiti izlaz”.

– A naša je obaveza da tražimo izlaz. Dakle, mislim da možemo izaći iz ove situacije, mislim da se to mora desiti najkasnije do polovine maja, jer riječ je o nekim rokovima koje su nam dali ljudi iz Evropske komisije kada je riječ o daljem nastavku puta BiH ka EU – naveo je Komšić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,