Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović i Izetbegović poručili: Izbori u BiH će se održati

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako će se opći izbori u ovoj državi održati i sredstva za to naći te je pozvao na okončanje pokušaja opstrukcije te ustavne i zakonske obaveze.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, a centralni događaj održan je na Šehidskom spomen mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Programu je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i druge delegacije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je nakon programa, a na upit novinara, komentirao to što Centralna izborna komisija BiH sutra treba raspisati izbore u BiH u sjeni brojnih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje finansiranja izbornog procesa.

“Svi oni koji misle da mogu da opstrukcijama ponište veliko postignuće Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su demokratski izbori, ništa ne znaju i grdno se varaju, rade ćorav posao. Izbori će se održati, sredstva za izbore će se naći. Po mom mišljenju, u to nema nikakve dileme. Centralna izborna komisija će sutra, kako to zakon propisuje, raspisati izbore i ja pozivam sve koji namjeravaju učestvovati u utakmici izbora da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili da prave bilo kakve opstrukcije da na vrijeme stanu“, poručio je Džaferović.

Izetbegović je također kazao da se izbori u BiH moraju održati.

“Mislim da će se usvojiti budžet i da će doći do toga da imamo budžet i redovne izbore. Ako se bude ta zakonska i ustavna obaveza eskivirala, onda će OHR morati da reaguje i da nametne ili budžet ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore. Izbora mora biti“, poručio je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje