Subota, 24. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Džaferović i Dodik primili Sattlera, predstavljen Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije, ambasadora Johanna Sattlera, prenosi Anadolija.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Sattler, predstavio je članovima Predsjedništva BiH Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Izvještaj o Bosni i Hercegovini dio je paketa proširenja koji je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenje Oliver Varhelyi, zajedno sa Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, prezentovao Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Konstatovan je vidan napredak u ispunjavanju 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije.

U tom kontekstu, pozdravljena je kontinuirana liderska uloga Predsjedništva BiH u reformskom procesu.

Članovi Predsjedništva BiH su ocijenili uspješnim susrete sa evropskim zvaničnicima u institucijama u Briselu, te iznijeli uvjerenje da će razgovori sa predstavnicima najvećih institucija Evropske unije dati dodatni podstrek evropskom putu zemlje.

Razgovarajući o kriterijima u Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, konstatovan je ograničen napredak u pojedinim oblastima. Sagovornici su saglasni da je potrebna pojačana dinamika na procesu reforme pravosuđa i javne uprave, te jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo usvajanjem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan u vrijednosti od devet milijardi eura. Sredstva koja će EU investirati u dugoročni oporavak regije od posljedica pandemije COVID-19, kao i u infrastrukturne projekte, predstavljaju veliki značaj za napredak Bosne i Hercegovine. Ovim paketom pomoći i infrastrukturalnim investicijama ubrzat će se proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili ambasadoru Sattleru za podršku i kontinuiran angažman na evropskom putu Bosne i Hercegovine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje