Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović i Abazović u Antaliji razgovarali o odnosnima BiH i Crne Gore

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u Republici Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, za koje je ocijenjeno da su jako dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

“Podcrtano je da je osiguranje stabilnosti od najvećeg interesa za regiju, te da svi politički akteri moraju pristupati sa maksimalnom odgovornošću”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je naglašeno da je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država esencijalni princip za osiguranje stabilnosti.

Istaknuta je zajednička podrška nastavku i intenziviranju euroatlantskog puta obje države i regije.

Sagovornici su istakli opredijeljenost za jačanje mira i obnovu povjerenja u regiji, na temeljima istine i pravde.

U petak je počeo drugi Diplomatski forum u Antaliji (ADF), mediteranskoj provinciji na jugu Turkske, a okupio je brojne političare, diplomate, kreatore javnog mnijenja i intelektualce iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o gorućim globalnim temama.

Forum, čiji je komunikacijski partner Anadolu Agency (AA), traje do nedjelje i uključuje brojne panel diskusije na kojima će učesnici razgovarati o širokom spektru tema koje se tiču međunarodnih odnosa. Na Forumu učestvuju i brojni političari iz regije Balkana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje