Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Država Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije

Preuzmite sliku

Promocija knjige Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, nova je uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Kako je navedeno u saopštenju, Džaferović ističe da se ovim šalje jasna poruka.

“Srbija i njene institucije ujedno šalju jasnu poruku da zvanično stoje iza sistematskog negiranja počinjenih zločina i zaštite presuđenih ratnih zločinaca. Podsjećam da Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji”.

Također, navedeno je da je negiranje nedjela jednog presuđenog ratnog zločinca anticivilizacijski čin.

“Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedjela i vrijeđanje porodica nedužnih mladih ljude koje je pobio, prije svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose sa BiH”.

Vrhunac cinizma je da se promocija održava u trenutku posjete glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji je upravo na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazao nezadovoljstvo regionalnom saradnjom.

Kao član Predsjedništva, insistirat ću da se u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH precizira politika Bosne i Hercegovine po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci pobjegli u susjedne zemlje privedu pred lice pravde”, navedeno je u saopštenju. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje