Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Alija Izetbegović je ostavio veliki trag u različitim poljima ljudske djelatnosti

Preuzmite sliku

Alija Izetbegović je ostavio veliki trag u različitim poljima ljudske djelatnosti. Bio je državnik, pisac, humanista, mislilac, a iznad svega je bio dobar čovjek. Svojom raskošnom mudrošću znao je, kao pravi mislilac, dokučiti tajne ljudskog srca, a svojom neponovljivom karizmom, kao istinski lider, znao je osvojiti duše, usmjeriti ih i pokrenuti na akciju, uvijek težeći dobru, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u poruci povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

  •  

    “Alija Izetbegović nije smatrao da mu je život dat da bi se bavio samo ličnim ciljevima i težnjama. Uvijek je promišljao kroz prizmu zajednice, njenih izazova, interesa i dilema. Kao Bošnjaka, muslimana, zanimalo ga je ne samo kuda njegov narod ide, već i kuda treba da ide. Nikada se nije mirio sa postojećim stanjem”, istakao je Džaferović i dodao:

    “Bio je intelektualac, privržen vrijednostima modernog svijeta – slobodi, demokratiji, obrazovanju i nauci, ali uvijek svjestan svog muslimanskog i bošnjačkog identiteta. Znao je da se sloboda temelji na osjećaju samopoštovanja, te je, živeći u skladu sa svojim principima, bio simbol borbe za vraćanje dostojanstva i slobode svom narodu. Znao je da uz istinsko samopoštovanje uvijek ide osjećaj poštovanja prema drugom i drugačijem, da se tuđe može iskreno poštovati samo ako se cijeni i uvažava svoje. I tako je i živio”.

  • Kao prvi demokratski izabran predsjednik Predsjedništva BiH, podsjetio je Džaferović, predvodio je Bosnu i Hercegovinu na putu ka obnovi njene nezavisnosti, a zatim je nepokolebljivo stajao na čelu države koja se našla pod udarom dvostruke agresije. Često je isticao da Bosna i Hercegovina nije samo parče zemlje, već ideja da ljudi različitih religija i nacija mogu živjeti zajedno. U to je čvrsto vjerovao, kao što vjerujemo i svi mi kojima je Bosna i Hercegovina u srcu.

    “Danas, kada obilježavamo 17. godišnjicu njegove smrti, svjedočimo da se njegovo djela, misli i ideje pamte i izučavaju i na Istoku i na Zapadu. Nekada se čini kao da velike svjetske kulture bolje prepoznaju vrijednost njegovog djela. Ali, nikada ne treba zaboraviti da je Bosna i Hercegovina u središtu njegove ideje, te kao takva ostaje najbolje mjesto za njeno razumijevanje. Neka nam ova godišnjica bude podsjetnik da ostanemo predani izučavanju djela Alije Izetbegovića, kao i njegovom cjelokupnom državničkom i filozofskom naslijeđu. Tu ćemo naći potrebnu intelektualnu dubinu, autentičnost i prave odgovore na pitanja sa kojima se i danas susrećemo”, zaključio je Džaferović.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje