Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dvadeset pijaca na području TK-a nemaju dozvolu za rad: Pijačni trgovci u velikom problemu (FOTO/VIDEO)

Trgovci na pijacama u našem kantonu naišli su na probleme nakon stupanja na snagu Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH. Zakon u TK nije moguće implementirati s obzirom da se trgovci ne mogu registrovati na 20 pijaca koje rade ilegalno.

O ovoj problematici danas je raspravljano u Tuzli tokom sastanka predstavnika općinskih službi koje obavljaju poslove izdavanja odobrenja za rad, pijačnih prodavaca, vlasnika pijaca, inspekcijskih organa nadležnih za trgovinu na svim nivoima vlasti, Porezne uprave FBiH i Federalnog ministarstva trgovine.

” Mi u lokalnim zajednicama imamo neuređeno stanje pijaca, a to znači da nisu legalizirane, a zakon traži da se trgovci pojedinci registruju i to je obaveza.”, rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Na području TK trenutno postoji 27 pijaca, od kojih svega sedam ispunjava uslove za rad te je trgovcima omogućena registracija.

Uslove za rad ne ispunjava glavna pijaca u Živinicama koja ne posjeduje dozvolu za rad zbog čega se trgovci ne mogu izvršiti registraciju.

“Inspekcije su uvijek počele svoje kontrole od pijačnih radnika koji uopšte nisu krivi za uslove na pijacama koje onemogućavaju registraciju trgovaca. Većina pijačnih prodavca bi željela da se registruje.  Mi tražimo od vlasnika pijaca da se obavežu da će u što kraćem roku urediti pijace.”, rekao je Mirnes Goletić, predsjednik Udruženja pijačnih radnika općine Živinice.

Pomoćnica federalnog ministra trgovine Amra Vučjak rekla je da će nova kategorija trgovac-pojedinac konačno moći legalizovati svoj rad i da će zahvaljujući novom zakonu plaćati doprinose po povoljnijim uslovima, kao što to rade i zanatlije. Takođe, bit će u prilici da paušalno plćaju porez.

“To su benefiti koje su Federalna vlada i Federalni parlament zakonom dali ovoj kategoriji upravo u cilju da konačno regulišu svoj radno-pravni status pod povoljnijim uslovima”, istakla je Vučjak.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović rekao je da nadzor nad primjenom zakona još uvijek nije počeo.

” Mi još uvijek nismo bili na terenu s obzirom na to da je bilo određenih problema tehničke prirode, u smislu registracije takvih osoba. Sačinili smo  plan na nivou kantonalne uprave koji smo prezentovali Vladi TK i u kojem smo naveli da inspekcija u prvom postupku učini jednu kontrolu u kojom bi uredili tu oblast bez represivnih mjera, odnosno u kojoj bismo prvo uredili oblast organizatora pijaca, a onda išli u kontrolu osoba koja obavljaju poslovnu aktivnsot u pijačnom prostoru”, pojasnio je Mehanović.”, rekao je Mehanović.

Nakon što se ova oblast uredi,  inspektori će na pijacama kažnjavati zabranom rada pijačne prodavce koji ne budu registrovani, a kazne su predviđene i prema organizatorima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje